kesah kecil cocacola

Saturday, May 30, 2009
Para pengkritik mendakwa bahawa Coca-Cola tidak begitu popular di tempat lain seperti India kerana tertimbulnya sangsi mengenai taraf kesihatan minumannya. Bagaimanapun, dakwaan-dakwaan ini bercanggah dengan data bahagian pasaran. Umpamanya, bahagian pasaran Coca-Cola di India ialah 60.9%.[5]

Pada tahun 2003, Pusat untuk Sains dan Persekitaran ("Centre for Science and Environment") (CSE), sebuah pertubuhan bukan kerajaan di New Dehli telah mengatakan bahawa minuman bergas yang dikeluarkan oleh pekilang-pekilang di India, termasuknya multinasional raksasa Coca-Cola dan Pepsico, mengandungi toksin yang merangkumi lindana, DDT, malation dan klorfirifosa, iaitu pestisid yang boleh menyebabkan kanser, kemusnahan sistem imun, serta kecacatan lahir. Produk yang diuji termasuk Coke, Pepsi, Seven Up, Mirinda, Fanta, Thums Up, Limca, dan Sprite.

CSE mendapati bahawa minuman-minuman syarikat Pepsi mengandungi 36 kali lebih tinggi daripada tingkat kuantiti sisa pestisid yang boleh terima di bawah peraturan Kesatuan Eropah; Coca Cola mempunyai 30 kali. CSE mengatakan bahawa ia telah menguji produk yang sama di Amerika Syarikat dan tidak mendapati sebarang sisa pestisid.

Coca Cola dan PepsiCo dengan marahnya menafikan bahawa produk-produk mereka di India mengandungi tingkat toksin yang jauh melebihi apa yang dibenarkan di dunia membangun. Walau bagaimanapun, sebuah jawatankuasa parlimen India menyokong dapatan CSE pada tahun 2004, dan sebuah jawatankuasa yang dilantik oleh kerajaan tengah mencuba memperkembangkan piawai pestisid yang pertama dalam dunia untuk minuman bergas. Coke dan PepsiCo menentangi langkah ini, dan mengemukakan alasan bahawa ujian makmal tidak boleh dipercayai untuk mengesankan kesan-kesan pestisid di dalam minuman yang kompleks seumpama air soda.

David Cox, pengarah komunikasi Coke Asia yang berasas di Hong Kong, menuduh Sunita Narain, pengarah CSE kerana "merampas jenama" melalui penggunaan jenama Coke untuk menarik perhatian kepada kempennya yang menentang pestisid. Narain mengatakan bahawa kajian sisa-sisa pestisid CSE di dalam minuman bergas merupakan susulan yang biasa untuk kajiannya mengenai air botol.[6]

Pada tahun 2004, Coca-Cola telah digunakan sebagai pestisid untuk secara uji kaji oleh petani-petani India di Andhra Pradesh.[7] Bagaimanapun, ia kemudian didedahkan sebagai daya penarik publisiti oleh penindak-penindak cergas tempatan dan petani-petani.[8]

Jualan Coca-Cola merosot sebanyak 15 peratus selepas dakwaan pestisid dibuat pada tahun 2003. Bermula dari 2005, Coke dan Pepsi bersama-sama memegang bahagian pasaran minuman bergas sebanyak 95% di India.[9]

- wikipedia

Tudung antara aurat dan fesyen

Friday, May 22, 2009SEBAGAI orang Islam kita bangga melihat semakin ramai kaum wanita memakai jilbab atau tudung menutupi kepala mereka. Pelbagai âfesyenâ dapat dilihat.
Kewajipan memakai jilbab ini ditegaskan melalui firman Allah: Hai Nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu, dan isteri-isteri orang Mukmin, hendaklah mereka menutupi jilbab ke seluruh tubuh mereka. Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal, kerana itu mereka tidak diganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

(Al-Ahzab: 59)
Sesungguhnya memakai jilbab bukan sahaja menunjukkan dengan jelas identiti seseorang wanita muslim tetapi juga mampu memelihara mereka daripada tatapan mata liar sehingga mereka tidak diganggu sekali gus memastikan kesucian mereka terpelihara.
Namun dalam keghairahan kaum wanita Islam memakai jilbab mereka juga harus memahami bahawa jilbab bukan sekadar pakaian menutup tubuh sahaja. Mereka juga harus memastikan ia benar-benar mematuhi syarat yang ditetapkan oleh Islam.
Syeikh Muhammad Nashiruddin Al-Albani dalam kitabnya, Jilbab Al-Mar'ah Al-Muslimah menyebutkan lapan syarat jilbab syarie iaitu:

- Menutup seluruh tubuh, kecuali muka dan telapak tangan.
- Bukan untuk tabarruj (bersolek) yang boleh menyebabkan pandangan mata tertuju kepadanya.
- Bahannya diperbuat daripada kain yang tebal dan tidak nipis.
- Kainnya longgar, tidak ketat dan tidak membentuk lekuk tubuh.
- Tidak diberi memakai minyak wangi seperti mana peringatan Rasulullah s.a.w.: Mana-mana wanita yang memakai wangi-wangian dan kemudian berjalan di hadapan orang ramai dan mereka menghidu baunya, maka dia adalah penzina.
- Tidak menyerupai pakaian lelaki.
- Tidak menyerupai pakaian orang-orang kafir.
- Bukan memakainya kerana untuk mencari populariti. Ia sesuai dengan peringatan Rasululullah melalui sabdanya: Barang siapa mengenakan pakaian untuk mencari populariti di dunia, nescaya Allah akan memakainya dengan pakaian kehinaan pada hari kiamat, kemudian membakarnya dengan api neraka.

Hakikatnya, mungkin ramai di antara kaum wanita muslim menganggap ia syarat yang agak berat apatah lagi kepada mereka yang ternyata sudah memakai jilbab tetapi melanggar syarat-syarat di atas.
Sesungguhnya, jika seseorang wanita itu berhasrat menjadi seorang muslimah syarat berkenaan tidaklah begitu sukar kerana dalam pelaksanaan syariat Islam tidak ada perkara yang sukar sebagai mana firman Allah: Allah menghendaki kemudahan bagimu, dan tidak menghendaki kesukaran bagimu.

(Al-Baqarah: 185)
Atas sebab itu dalam soal menutup aurat ini, Rasulullah dengan tegas mengingatkan bahawa, Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah, satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan melentuk badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk. Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh.
Oleh itu, sekadar bertudung semata-mata kerana kehendak semasa bukan kerana kesedaran atas tanggungjawab sebagai seorang muslimah, masih belum mencukupi.
Kita tidak berhasrat mempertikaikan niat seseorang wanita yang memakai tudung tetapi sekadar ingin mengingatkan mereka bahawa tanggungjawab untuk menjadi muslimah sejati adalah satu perkara yang wajib dan amanah yang perlu dilaksanakan.
Bertudung tetapi melakukan banyak perkara yang dilarang Allah sudah pasti tidak bermakna.

Cubalah lihat sekeliling kita bagaimana sesetengah mereka yang berpakaian sedemikian tetapi tidak mencerminkan keperibadian muslimah sebenar.
Lintang pukang
Oleh itu apabila seseorang wanita Islam membuat keputusan memakai tudung atau berjilbab ia harus memastikan ia bukanlah sekadar satu hiasan lahiriah semata-mata.
Ia hakikatnya satu langkah ke arah untuk mewujudkan jati diri sebenarnya mereka sebagai muslimah. Janganlah sekadar memakai jilbab kalau solat dan ibadat lain masih âlintang pukangâ.

Malahan mereka juga perlu membuang sifat-sifat tidak elok seperti meninggikan suara, mengumpat, mencampuri urusan peribadi orang lain dan suka melakukan perkara-perkara maksiat.
Inilah keadaan yang berlaku di sekeliling kita sekarang. Kita melihat ramai wanita Islam yang berjilbab tetapi sejauh manakah mereka memikirkan bahawa bertudung itu tidak semestinya menutup aurat.

Maksudnya, kepala sahaja bertudung tetapi mereka masih melakukan perkara-perkara yang bertentangan dengan Islam sama ada dari segi perbuatan dan tata cara berpakaian.
Allah menetapkan peraturan dalam soal menutup aurat dan mereka yang terlibat tidak harus mengatakan bahawa adalah hak mereka untuk menentukan haluan kehidupan mereka.
Kenyataan seumpama ini bertentangan dengan firman Allah yang bermaksud: Dan tidaklah harus bagi orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan - apabila Allah dan Rasul-Nya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara - (tidaklah harus mereka) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka. Dan sesiapa yang tidak taat kepada hukum Allah dan Rasul-Nya maka sesungguhnya ia telah sesat dengan kesesatan yang jelas nyata.

(Al-Ahzab: 36)
Justeru selagi masa masih ada dan di saat Allah masih memberi kesempatan kepada kita untuk membentuk diri menjadi muslimah sejati maka rebutlah kesempatan yang suntuk ini.
Janganlah menganggap bahawa masa sentiasa ada untuk kita bertaubat dan kembali ke jalan Allah. Ingatlah kematian yang menjemput manusia tidak mengira umur, masa dan ketika.

- Oleh ZULKIFLEE BAKAR/belalang

Statistik Keajaiban Al QuranKajian seorang cendekiawan Islam daripada Ikhwanul Muslim, Dr Tariq Al-Suwaidan mendapati beberapa keajaiban statistik dalam Al Quran. Secara ringkasnya kajian tersebut menunjukkan :-

Perkataan/Maksud Disebut dalam Al Quran
Al-Dunya / Al-Akhirah = 115 / 115
Al-Malaikah / Al_Syateen = 88 / 88
Al-Hayat / Al-Maut = 145 / 145
Al-Rajul (Lelaki) / Al-Mara (Perempuan) = 24 / 24
Al-Shahr (Bulan) / Al-Yaum (Hari) = 12 / 365
Al-Bahar (Laut) / Al-Bar (Darat) = 32 / 13

Jika kita mencampurkan jumlah perkataan yang membawa maksud laut dan darat jumlahnya ialah 45 (32+13 = 45).

Jika dibuat kira-kira mudah :

Laut 32/45 X 100 = 71.111%
Darat 13/45 X 100 = 28.889%

Jawapan tersebut menunjukkan peratusan air laut dan darat di dunia hari ini.

Wallahualam...

- koleksi emel/isuhangat

Kicap Eliza dua dalam satu?

Monday, May 18, 2009

alamat kilang kicap ini, sama dengan alamat pada botol kicap Eliza, foto by asamgaram.photopages

Tolong war-warkan pada kengkawan yang lain sebab bukan anak-anak saja yang sukakan kicap, kita mak/bapak pun suka......masak kicap. Berhati-hatilah kalau cerita ni benar, perlulah kita sebarkan pada semua org...Kicap Eliza. Dibotol kicap ini tertulis alamat kilangnya ialah di Batu 3,Jalan Jelapang, Ipoh. Setahu saya diBatu 3, Jalan Jelapang cuma ada kilang kicap kepunyaan kaum cina, pekerjanya juga kaum cina. Lokasinya ialah dipersimpangan Jalan Jelapang dengan Highway ke Lumut (ditraffic
light).

Kepada yang biasa dengan bandar Jelapang, kilang tersebut berada disebelah sungai sebelum memasuki ke Taman Meru 1A. Terdapat kilang kicap tanpa pagar ... dan bangunan kayu lama disitu. Dan dikawasan itulah letaknya batu 3, Jalan Jelapang dengan berposkod 30020 seperti yang tertera dibotol kicap. Ermmmm, saya yang hampir sebelum ini 10 tahun tinggal disana pun tidak perasan itulah kilang kicap Eliza ... kecuali bila tengok address kilang pada botol tersebut semalam (Ahad).

Gunalah kicap dan sos cap "HABHAL KIPAS UDANG". Yang ini taukehnya memang orang Islam ... seorang jutawan yang dermawan tinggal di kampong Melayu Majidee JB. Produknya pun khabarnya dah sampai ke Timur Tengah sana ... satu lagi cap "TAMIN" .... [Yusoff Yaacob] tapi yang warna hijau tau, bukan cover yang warna merah .yg merah, sudah dijual kpd tokey cina (sudah tentu bukan islam)...

Subject: RE: REPLY ....... AWAS! penggemar kicap!Untuk maklumat u all, setelah diselidiki dan dipantau kicap yang tertera dibawah itu, sememanglah benar, dipunyai oleh seorang tokey cina kilang kicap tersebut mengunakan nama orang melayu agar mereka mendapat keuntungan yang banyak. Sebab rata2 yang mengunakan kicap adalah orang melayu , jadi itu adalah strategi mereka. oleh yang demikian hindarkan saja untuk membeli jenama tersebut...semoga apa yang dimakan hendaklah halal dan sememang nya bersih. Orang Ipoh tolong siasat betul ke ni? Soal makanan kena ambil berat sebab jadi darah daging yang menentukan sikap dan kemana kita di Akhirat nanti, *wallahualam.
- emel yang diterima

TV Hong Kong Terbitkan Drama Bersiri Altantuya

Wednesday, May 6, 2009


Television Broadcast Limited (TVB) sebuah stesyen televisyen Hong Kong akan menerbitkan satu drama bersiri berkisar tentang cerita bagaimana Altantuya dibunuh.

Jalan cerita drama tersebut adalah berdasarkan laporan yang ditulis oleh wartawan dari akhbar French liberation Arnaud Dubous.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita4/image0011.jpgLaporan penyiasatan Dubous telah membawa beliau sehinga ke ibu negara Monggolia, Ulan Bator, Kuala Lumpur dan kemudian pulang ke Paris.

Dubous telah mengaitkan sebuah syarikat Peranchis yang membekalkan kapal selam dengan urusniaga yang kabur, melibatkan Tentera Laut Malaysia.

Urusniaga tersebut, telah dikaitkan oleh Dubous dengan pembunuhan kejam Alytantuya Sahaaribu, seorang model Monggolia, yang bakal berusia 31 tahun (skiranya masih hidup) dilahirkan pada 6 Mei 1978.

Para peminat drama bersiri merasakan drama tentang pembunuhan Altantuya akan menjadi satu siri yang digemari ramai.

Ahli Majlis Tertinggi Parti Keadilan Rakyat, Badrul Hisham Shaharin telah mengajak orang ramai bersama-sama beliau untuk menghantar kek harijadi ke Putrajaya sebagai simbolik memperingati kes pembunuhan kejam tersebut.

Beliau melalui catatan dalam blognya akan hadir dihadapan pejabat Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya bagi menyampaikan ‘kek simbolik itu’ serta menghantar satu memorandum.

by Editor buletinonline

Derma tabung Gaza oleh artis kita

Saturday, May 2, 2009

Hanya foward sebuah emel yang diterima, syukur artis artis kita turut prihatin dengan keadaan yang dialami oleh insan yang se agama dengan kita, rakyat Palestin di Gaza. Tapi bila di amati derma yang dihulurkan oleh para artis kita hanya seringgit se orang. Jika di bandingkan dengan penderma yang bukan artis itu, yg menderma dengan not 50 ringit jauh mengatasi jumlah ringit yg di campur dengan semua aritis artis yang hadir itu. Lainlah kalau artis yg hadir itu 51 orang, saya hanya berjenaka saja, insya Allah tidak begitu. Fikir fikirkan sendiri!
Akhil Hayy mengaku Waheeda isterinya!

Friday, May 1, 2009


Setelah sekian lama dan hampir setahun sudah Ustaz Akil Hayy dilanda gossip silih berganti dengan isu yang sama, ia itu pemyanyi Waheeda sudah menjadi isteri kedua nya dan asyik beliau serta Waheeda sendiri asyik menepis atau mengelak untuk membicarakan kesah itu, akhir nya sudah kelas terbukti dalam pengakuan ikhlas Ustaz Akil Hayy baru baru ini, sebagimana yang dilapurkan pemberita mStar.

Ustaz itu juga diberitakan pernah menonton wayang bersama Waheeda, semasa belum kahwin lagi, kalau hendak diikutkan hukum mana mungkin perbuatan itu di bolehkan agama kita. Dilaman laman 'nyamuk' sudah banyak mempersoalkan perbuatan Ustaz Akil Hayy yg pergi menonton wayang itu, tetapi apabila diminta bukti mula tergagap gagap untuk menjawab. Ikutilah pengakuan ini.

SETELAH sekian lama asyik menepis spekulasi dan persoalan ramaitentang hubungan sebenar mereka, penyanyi nasyid dan penceramah bebas, Ustaz Akhil Hayy akhirnya membuat pengakuan bahawa penyanyi popular, Waheeda adalah isterinya.

Lebih setahun kisah 'panas' mereka hebat diperkatakan. Dalam tempohitu, banyak juga kenyataan yang dikeluarkan oleh Waheeda dan Akhil sendiri berikutan isu mereka dikatakan telah berkahwin dan Waheeda menjadi isteri kedua Akhil.

Enggan menyembunyikannya lagi, Akhil akhirnya mengaku tentang 'status'mereka itu.

"Saya ingin membuat pengakuan di sini bahawa Waheeda adalah isterisaya...tetapi hanya di dalam program Cafe Akhil Hayy untuk musimkedua," kata penceramah bebas berusia 39 tahun itu yang ditemui padamajlis pelancaran program itu di Ampang, semalam.

Ternyata 'gimik' yang dibuat oleh Akhil itu agak mengejutkan mediayang hadir di majlis tersebut yang rata-ratanya merasakan mereka akanmembuat satu 'pengumuman' istimewa di situ apatah lagi bila melihatibu bapa Waheeda sendiri hadir ke majlis itu bersama anaknya.

Malah, sikap 'sporting' yang dipamerkan oleh Waheeda dan Akhil yangakhirnya sanggup bergambar secara berdua pada majlis itu meyakinkanramai media bahawa 'pasangan' ini mungkin sudah bersedia untuk'mendedahkan' status sebenar mereka."Saya dah jangka pasti ramai wartawan yang beranggapan sedemikian.Memang benar Waheeda adalah isteri saya, tetapi itu adalah wataknya didalam program Cafe Akhil Hayy kali ini.

"Waheeda membawakan watak bernama Hani Az-Zahra. Sebenarnya namaWaheeda dicadangkan sendiri oleh pihak Astro Oasis...mungkin merekamelihat kredibilitinya sebagai penyanyi dan pelakon yang menampilkanimej Islamik dan pada masa yang sama, dia turut terlibat denganaktiviti dakwah.

"Waheeda juga merupakan 'facilitator' di Pertubuhan Kebajikan DarulIslah Selangor (PERKID)dan sebab itu saya rasa dia memang sesuai untukturut serta dalam program ini. Kami digabungkan di dalam program inisekadar untuk berdakwah.

"Saya tahu dia mampu bawakan tugasnya dengan baik dan memang diasendiri tahu apa yang perlu dilakukan terhadap wataknya itu," kataAkhil berceritakan serba-sedikit tentang pembabitan Waheeda di dalamprogram berunsurkan dakwah dalam bentuk santai yang telah punmemulakan siaran pertama musim kedua ini pada Rabu lalu, pukul 7.30malam di saluran Astro Oasis.

Mengulas mengenai pembabitannya dalam Cafe Akhil Hayy musim kedua ini,kata Waheeda, tindakannya ini bukan sengaja untuk 'mengiyakan'kontroversi yang melandanya dan Akhil, tapi tawaran ini sanggupdigalasnya kerana merasakan ini juga merupakan salah satu medium yangbaik untuk berdakwah.Dalam pada itu, peluang bertemu media itu juga digunakan sebaikmungkin oleh Akhil dan Waheeda untuk menjelaskan hal sebenar tentangpelbagai spekulasi panas yang melanda diri mereka, termasuklahdikatakan telah bernikah di sebuah kawasan di Selangor pada tahunlalu.

"Saya hanya berdoa agar kami terus kuat mengharungi perkara ini.Memang selalunya, orang tidak akan nampak yang putih, tetapi sedikitsaja kesan hitam itulah yang orang akan nampak dulu," kata Akhil.

Tambah Waheeda pula, "Seteruk mana sebenarnya kes kami ini? Saya mintamaaf kerana mengatakan ini, tapi kenapa artis yang keluarkan kenyataansebagai contoh, tidak salah berpakaian seksi asalkan dirinya selesadengan pakaian itu atau kerana rasa dirinya masih muda, tidakdijadikan isu?"

Namun, kata Akhil, dia bagaimanapun redha dengan apa yang melandahidupnya dan tidak merasakan dirinya telah menjejaskan status 'ustaz'.

"Saya pun tidak pernah merasakan diri saya hebat. Tetapi saya tetapbersyukur kerana orang menggelarkan saya ustaz. Apapun, kita kenalahfaham. Walaupun sebagai seorang ustaz, dia juga adalah manusia biasa.

- suntingan mStar

 
 
 
Orkes Gambos Penambang Muar 01 S Radziah -...

This mp3 found @ weblagu.com
Related Posts with Thumbnails
 
Copyright © Permata Wangi