Scooter for "Tarawih and Malam Tujuh Likor"

Tuesday, September 8, 2009


Kelmarin sebuah kenderaan ringan telah dibelikan oleh Ayah mentua saya untuk kegunaan isteri kedua nya. Mungkin kegunaan nya agak sesuai bagi seorang perempuan yang peringkat pertengahan umur nya, malah bagi kegunaan untuk ke kedai atau kerumah saudara mara yg berdekatan di bulan puasa ini.

Memang comel gaya nya, tapi kenderaan apa hendak di panggil ya, ia menggunakan kuasa beteri dan juga boleh dikayuh semacam basikal. Kelajuan nya sekitar 30km sejam. Kata Ayah saya itu, dia memilih model ini kerana kelihatan cute semacam scooter dan tidak ada gaya sebuah basikal dan banyak ciri ciri kelebihan dari model model lain yg se angkatan dengan nya. Kerana model lain lebih banyak bentuk nya seakan akan basikal dan model yg di beli nya ini harganya lebih mahal sedikit dari yang lain. Dua ribu lebih katanya. Nama nya "TaiLG" buatan Tiongkok (China).

Anak bungsu saya tidak senang duduk apabila melihat kenderaan mini ini, asyik merayu datuk nya untuk membawa scooter cute itu. Ia nya agak ringan dari motorsikal biasa, tidak perlu menggunakan minyak dan tidak perlu cukai jalan dan insuran body.

Bagi sesetengah anak muda tak sesuailah kata nya, tak boleh nak ‘congit’ atau rempit. Sebab itulah kakak saya Teh pernah ‘berceloteh’, “anak anak zaman sekarang ni, ‘mua mua’ hendak jer semua ada” tak macam emak ayah nya semasa kecil dahulu. Basikal Bak Seng adalah.. ya tak ya juga kan? zaman sekarang mereka naik atau lalui menggunakan jambatan batu atau konkrik tapi dizaman orang tua nya dulu menggunakan jambatan kayu. Namun begitu setidak tidak nya zaman kita kecil dulu ada juga jambatan besi, jalan ke Paya Sepayang tu.

Anak kecil saya si-Azmi tu, terus merenget renget hendak mendapatkan juga scooter mini itu. Saya cakap pada nya, “nantilah Abah belikan basikal pakai arang” senang nak pi sembahyang tarawih nanti, selamat bersyahur..

0 comments:

Post a Comment

 
 
 
Orkes Gambos Penambang Muar 01 S Radziah -...

This mp3 found @ weblagu.com
Related Posts with Thumbnails
 
Copyright © Permata Wangi