Hukum gantung?

Saturday, January 24, 2009

tercari cari kesah nya, tak diketemui lagi..

Image Hosted by UploadHouse.com

patut yang bawah ini, "car park", pening pening..

Image Hosted by UploadHouse.com

Gerhana Matahari Separa di Malaysia pada 26 Jan 2009

Friday, January 23, 2009

Dalam masa 7 hari lagi, dunia akan menyaksikan sebuah lagi fenomena gerhana matahari, iaitu Gerhana Matahari Annular atau Gerhana Matahari Cincin.

Pada ketika berlakunya ijtimak di antara Bulan dan Matahari, Bulan akan bergerak betul-betul di hadapan Matahari,

lalu mengakibatkan cahaya matahari dihalang daripada sampai ke sesebuah kawasan di Bumi.

Di dalam kes 26 Januari nanti, ia dipanggil Gerhana Matahari Cincin kerana pada ketika itu, saiz bulatan Bulan kelihatan kecil sedikit berbanding saiz bulatan Matahari. Pada waktu puncak gerhana, Bulan akan berada di tengah-tengah, manakala saki baki bulatan matahari akan kelihatan di sekeliling Bulan membentuk seolah-olah sebuah cincin.



Di Malaysia, kita hanya berpeluang menyaksikan gerhana matahari separa sahaja, iaitu hanya sebahagian matahari sahaja yang akan terlindung oleh Bulan.

Di Kuala Lumpur, permulaan gerhana adalah pada jam 4.31 petang, di mana ketika itu, matahari akan mula kelihatan 'sompek' sedikit kerana Bulan sudah mula melindunginya.

Puncak gerhana berlaku pada jam 5.50 petang, di mana 72% matahari akan dilindungi Bulan.

Kemudian Bulan akan perlahan-lahan keluar daripada Matahari dan gerhana pun akan tamat pada jam 6.58 petang.

Secara umumnya, suasana tidak akan kelihatan gelap seperti Gerhana Penuh, tetapi kita mungkin akan dapat merasa keadaan seperti redup sedikit, walaupun ketika itu Matahari kelihatan seperti memancar macam biasa di langit.

Kali terakhir rakyat Malaysia menikmati suasana Gerhana Matahari ialah

pada tahun 1998, iaitu pada 22 Ogos di mana pada ketika itu, Gerhana Matahari Cincin telah berlaku di tanahair kita.

Hisham (Hidrografi)

www.falak-online.com

artikel lama by selendanglima.blogspot.com

Friday, January 9, 2009

Dirasakan ada juga "blogger,s baru" yg belum lihat lagi antara kesah dipantai Rompin dulu, artikel di'renew' kembali kerana cuti sekolah lambat lagi,..untuk aturcara yg sama diadakan..insya Allah.

Ei.. ada tak pemenang dimajlis 2008 tu, yang masih belum tuntut hadiah dari cengal emas? he.. he..

Hari keluarga Hj.Mohd Yusof Ab.Rahman Rompin 2008

Image Hosted by UploadHouse.com

Image Hosted by UploadHouse.com

Image Hosted by UploadHouse.com


Keluarga abah saya telah menyambut hari keluarga nya untuk tahun ini 2008, di pantai hiburan Kuala Rompin pada 30/8/08 lalu. Sebahagian besar anggota keluarga adik beradik nya berjaya dihimpunkan dalam majlis itu, hanya tiga keluarga yang tak dapat bersama berikutan bertembung dengan majlis2 lain dan hal hal yg berkaitan.

Acara tahunan itu di jayakan bersebelahan dengan tapak pesta pantai Rompin, yang masih lagi beroperasi bagi setengah setengah peniaga di pesta itu. Kemeriahan sambutan hari keluarga ini berlarutan hingga ke petang, almaklumlah berjumpa sesekali diantara mereka cukup untuk menggambarkan keakraban satu keluarga khasnya.

Mereka ini yang menetap dan bekerja ditempat yang berasingan, antaranya ada yang tinggal di Taman Melati Kuala Lumpur, dua keluarga dari Senai dan Johor Baru, empat anggota keluarga dari Kuala Rompin sendiri ia itu di bandar lama Kuala Rompin, kg.sepakat dan dua lagi di Simpang Sepayang, satu dari Kuantan, satu dari Kemaman dan bagi keluarga yg tak dapat turut serta masing masing menetap di Kahang Keluang, Sarang Tiong Endau, dan di Beserah Kuantan.

Image Hosted by UploadHouse.com

Keterangan gambar:-

1-urusetia memberi amaran kepada kumpulan yg selalu buat 'provokasi'
2-'sandwich' abah saya berjaya kepringkat akhir, tapi gagal menduduki carta utama
3- unit catering yg ketuanya dua kali mendapat hadiah cabutan bertuah.. pening aku..
4-'siti nurhaliza' yang selalu menkucarkacirkan majlis orang tua..

mungkin lapuran lain akan disalurkan ke laman youtube, hanya secara ringkas saja yg dapat disiarkan, mungkin blog abah saya akan menceritakan lebih detail lagi, terimakasih!

Posted by Mohd Norazman at 6:49 PM 1 comments

lambat sungguh artikel baru

Monday, January 5, 2009

Sementara menanti artikel baru yang tak kunjung tiba lagi, pihak editor sukarela ini denagn 'sayu' menyiarkan gambar gambar ini sebagai selingan.

Image Hosted by UploadHouse.com

katil ini elok juga di miliki oleh Combi dan cengal emas, wat tidur anak si-kecil tuu..

Image Hosted by UploadHouse.com

Akibat tiap tiap malam main blog..

Cengal Lempong, Cengal Emas & Cengal Hulu Dungun

Friday, January 2, 2009

Image Hosted by UploadHouse.com

Pangkal pokok cengal yang terbesar dan tertinggi di dunia, tercatat dalam dalam Malaysian Book of Record. Ia mempunyai ketinggian 16'6 meter yang tumbuh berhampiran air terjun Cemerung, Hulu Dungun.

Penceritaan pasal pokok cengal ini hanyalah sebagai pengetahuan am sahaja dan ianya tiada kena mengena dengan 'cengal emas'yang seringkali mencetuskan provokasi mutakhir ini.

"Bloggers demam dua hari "..

Thursday, January 1, 2009

Image Hosted by UploadHouse.com 'cak geghekot' masa duk Sepayang dulu

Seorang di Johor Bharu, seorang di Kuantan dan searang lagi dikampong Sepakat Rompin, kalian ini adalah diantara orang2 kuat dalam keluarga kami. Depa ni lebih dikenali sebagai Cik, Shimah dan Biby yang mana lebih berketepatan lagi apabila di beliau semua ini terdedah dengan kemudahan sumber IT. Begitu juga dengan Kak Mymoon turut mengalami ketentuan yg serupa.

Keempat empat mereka ini mungkin kurang berminat dengan situasi yg dilalui oleh geng geng atau anak buah yg lain yg mengalami syndrum hobi terbaru iaitu 'berblogger's'. Namun begitu tidaklah bermakna kalian ini terlalu fanatik, hanya setakat lebihkurang 2 atau 3 belas peratus saja tumpuan yg diberikan itu, itu pun peratus nya akan turun apabila musim persekolah akan bermula nanti. Para bloggers kita yg baru ini sebahagian besarnya bertugas sebagai pendidik, sebagaimana yg diketahui jawatan2 mereka itu sememangnya perlu dititik beratkan kerna dipenuhi dengan tugas tugas yg pasti dipikul nya, sama ada ketika cuti dan sebalik nya.

November dan December 2008, saya sendiri agak kurang masa terluang, apa lagi disebelah malam nya, dek tercetus nya fenomena yg baru ini. Bermula dengan blogger di Senai yg meminta bantuan menyiapkan sebuat laman blog peribadi nya, di ikuti pula oleh 'si-cengal emas' baru relax 3,4 hari saya dikejutkan pula oleh se orang guru perempuan di sekolah kebangsaan Rompin, beliau ini agak tegas sedikit.. mahu tak mahu saya kena bantu jugak dia ni untuk menyiapkan sebuah blog asas nya,.. sambil menitis air mata tak berlagu dapat juga menyiapkan blog beliau walaupun tak selengkap mana (kik kik kik, ggurau jer Lah).

Sehingga berita disiyarkan, lebih 10 blogger baru telah muncul dipersada ini yg ada hubung kait antara mereka dan yg muntakhir nya dari parlimen titiwangsa, salah seorang tokoh yg berasal dari Melaka. Saya sendiri merasa agak curiga jugak, bimbang akan berlaku 'jelingan' terhadap satu lagi website yg berada di sebelahnya. Sebelum itu satu lagi weblog yg sedang diushakan dan masihlagi diperingkat pembangunan nya. Laman itu adalah back-up bagi laman yg dilupuskan baru baru ini dengan menjelangnya fajar dibumi permata 2009, http://permatawangi.blogspot.com.

Tiga di Kuala Lumpur, dua di Kuantan, empat di Kemaman, tiga di Johor, dua di Rompin dan beberapa lagi di jangka menyusul kemudian yg mana sekarang ini masih lagi di peringkat perbincangan.

Semoga selepas ini dengan harapan para pemilik itu, agar melangkah ke setapak lagi bagi melonjak ke papan utama, iaitu daftarkan URL(http://XXXXXXX.Blogspot.com) mereka ke SEO (search engine organisation) sama ada Yahoo, Google dan MSN bagi memudahkan 'searching' untuk pelawat pelawat di luar sana. Nanti siapa sangka si-bayuwangi.blogspot menerima check adsence dari google. Ketika lawatan mengejut semalam ke bayuwangi.blogspot didapati ada 2 orang pelawat luar singgah, bertanyakan bab pakaian agak nya, itulah kelebihan tajuk blog tersebut "kain sutera" orang klik 'kain sutera' secara automatik blog 'kain sutera' berada di paparan mereka.

Setelah lawatan mengejut selesai, satu analisa telah dihasilkan, menurut editor 2, apa yg pasti blog blog mereka ini agak positif aktifnya. Apabila di ajukan kepada tuan moderator (kik kik kik) lapuran tersebut, beliau dengan airmuka yg agak 'masam' lalu berkata "bagus memang aktif, tapi aktif dalam ruangan kotak komen itu saja" (shoumix box) lalu menghempaskan laptop nya ke atas tilam dan terus berlalu.

He.. jangan ambil hati weh.. saja nak test buat artikel pertama untuk site ini, keh keh keh.. jumpalagi di lain edisi siasat!

- bekas editor DARA /80-82

 
 
 
Orkes Gambos Penambang Muar 01 S Radziah -...

This mp3 found @ weblagu.com
Related Posts with Thumbnails
 
Copyright © Permata Wangi