Cara melajukan pautan internet kita

Monday, September 28, 2009

1. Defaultkan wallpaper anda,biarkan kosong.Bagi Windows 98/ME/2K/ ,default wallpaper ialah warna biru muda.Bagi Windows XP tidak dapat ditukar kerana wallpaper defaultnya ialah gambar Bliss.Jika gunakan wallpaper,terutamanya yangberwarna-warni ia akan membuatkan PC anda lagging semasa melayari laman web.

2. Klik Start/Run dan taip msconfig.Klik pada bahagian Startup dan uncheck software yang anda fikir anda tidak mahu keluar pada masa anda start komputer anda.Semakin kurang yang keluar pada startup anda semakin lajulah proses permulaan komputer anda dan melajukan loading site didalam internet.

3. Kurangkan atau jangan run software yang terlalu berat seperti Microsoft Word semasa melayari internet, kalau anda ingin full acceleration semasa melayari internet jangan buka software yang lain seperti satu lagi window bagi internet explorer, ini akan melambatkan internet anda.



4. Clearkan segala benda yang terdapat didalam Recycle Bin anda sebelum menyambungkan connection anda ke internet. Tidak lupa juga History anda dan Records. Klik Start/Settings/Taskbar and Start Menu/Advanced dan klik Clear.

5. Apabila anda connected daripada internet lebih daripada dua jam,restart computer anda dan reconnect kembali. Jika anda terus melayari internet connection anda ke server akan mula drop dan anda akan mula terasa data/connection anda mula menjadi perlahan.

6. Jika anda menggunakan dial up dan menggunakan modem internal/external jangan lupa untuk update driver anda setiap 2 bulan untuk memastikan segala information hardware anda diupdate kerana selalunya driver yang anda dapat daripada CD adalah tidak updated atau yang menggunakan versi lama, justeru itu anda haruslah mendapat update file yang updated daripada site manufacturer modem tersebut.

7. Pada pengguna Internet Explorer, klik ikon Internet Explorer di Desktop dan klik Properties,Klik di bahagian Advanced dan scroll down ke bahagian Multimedia, untick bahagian yang tertulis Play animations,Play sounds,Play videos,Show pictures,Smart image dithering. Selepas ini anda tidak perlulah terkejut apabila anda melayari apa-apa site jika mendapati site itu tidak memaparkan sebarang gambar/flash/videos kerana yang ada hanyalah perkataan kerana anda telah set untuk tidak download sebarang gambar jadi ia akan melajukan internet anda semasa loading site.

8. Kemudian Klik Start/Settings/Control Panel/Network ,di bahagian Configuration klik 2X di Dial-Up Adapter dan klik pula Advanced.Klik IP Packet Size dan dibahagian Value pilih Large dan dibahagian seterusnya Record a log file pilih No...Klik Ok dan Ok sekali lagi dan restart komputer anda..

9. Pastikan komputer anda sentiasa berada didalam keadaan yang baik setiap masa,connection akan drop jika komputer anda bermasalah seperti dijangkiti virus.

10. Jangan install game didalam PC anda walaupun mempunyai hard disk yang besar.Biarkan ruang yang lebih untuk swap file semasa anda surfing kerana file yang banyak didalam hard disk anda akan buat komputer lebih kerap hang/jam etc.

Dari mailbox admin. Kredit kepada penulis.

Agenda Hari Raya Ke Dua ke Kuala Rompin

Saturday, September 26, 2009


Kami bertiga bertolak ke kampong lebihkurang pukul 4.30 ptg pada hari raya pertama. Saya bersama Azman dan rakan nya menuju ke destinasi 1 syawal, ia itu Kg.Simpang Sepayang, Kuala Rompin.

Hampir jam 5.30 ptg tiba di Kuantan dan berhenti di jalan Beserah untuk tidur sekejap dek mengantuk sangat setelah tidur agak lewat semalam kerna ‘bermain pelita’ dan bunga api, melayani kerenah anak anak buah. Setelah lebih kurang 20 minit tertidur saya di kejutkan dengan bunyi panggilan telepon dari kakak Rehmah yg bertanyakan berada di mana. Lantas saya meneruskan perjalanan

meraikan eidulfitri 1430H

Saturday, September 19, 2009




Kepada pengunjung,sahabat, rakan blogger dan follower blog semua
Ramadhan kini sudah tiba ke penghujungnya, Jika Allah berkehendak Insya Allah kita kan menemui Ramadhan penuh barokah.Semoga Gelar taqwa Insya Allah akan menjadi milik kita yang berharga sebagai modal langkah kita selanjutnya.
Salah faham, kesedihan, ego, tinggi diri, adalah proses dari kehidupan kita

Tapi Allah membuatnya dengan sangat sempurna, tidak ada yang sia - sia dari apa yang sudah Allah kemas dengan baik dalam bingkai rumah kehidupan kita. Tidak ada yang lebih mulia pada hari dimana semua malaikat memanjatkan doa, dimana tidak ada kegiatan baik yang tidak dilipat gandakan amalannya oleh Allah.

"MAKA NIKMAT TUHANMU YANG MANAKAH YANG KAMU DUSTAKAN..."

teringat ayat ini terus berulang di Ar-Rahman...
teringat kelemahan diri akan segala khilaf dan salah...
semoga Ramadhan ini membawa perbaikan, dan kesejukan...
seperti layaknya embun di pagi hari
berkilau tertimpa cahya mentari...
semoga di masa mendatang terus dianugrahi kebeningan hati...
seperti layaknya telaga Kautsr..

Dengan segala kekurangan dan kerendahan hati serta keikhlasan dengan semua kekhilafan dan kelalaian yang pernah saya lakukan baik secara langsung maupun lewat dunia maya, Jauh didalam hati yang senantiasa didalam genggaman Allah rabbul jalil.

Semoga kita semua tidak alpa dengan kenikmatan dunia semata mata, suasana dan keriuhan di sekeliling kita perlu di ambil kira, agar tidak terlalu mempengaruhi kehidupan kita.

- pengubah3/'emel'belalang

Scooter for "Tarawih and Malam Tujuh Likor"

Tuesday, September 8, 2009


Kelmarin sebuah kenderaan ringan telah dibelikan oleh Ayah mentua saya untuk kegunaan isteri kedua nya. Mungkin kegunaan nya agak sesuai bagi seorang perempuan yang peringkat pertengahan umur nya, malah bagi kegunaan untuk ke kedai atau kerumah saudara mara yg berdekatan di bulan puasa ini.

Memang comel gaya nya, tapi kenderaan apa hendak di panggil ya, ia menggunakan kuasa beteri dan juga boleh dikayuh semacam basikal. Kelajuan nya sekitar 30km sejam. Kata Ayah saya itu, dia memilih model ini kerana kelihatan cute semacam scooter dan tidak ada gaya sebuah basikal dan banyak ciri ciri kelebihan dari model model lain yg se angkatan dengan nya. Kerana model lain lebih banyak bentuk nya seakan akan basikal dan model yg di beli nya ini harganya lebih mahal sedikit dari yang lain. Dua ribu lebih katanya. Nama nya "TaiLG" buatan Tiongkok (China).

Anak bungsu saya tidak senang duduk apabila melihat kenderaan mini ini, asyik merayu datuk nya untuk membawa scooter cute itu. Ia nya agak ringan dari motorsikal biasa, tidak perlu menggunakan minyak dan tidak perlu cukai jalan dan insuran body.

Bagi sesetengah anak muda tak sesuailah kata nya, tak boleh nak ‘congit’ atau rempit. Sebab itulah kakak saya Teh pernah ‘berceloteh’, “anak anak zaman sekarang ni, ‘mua mua’ hendak jer semua ada” tak macam emak ayah nya semasa kecil dahulu. Basikal Bak Seng adalah.. ya tak ya juga kan? zaman sekarang mereka naik atau lalui menggunakan jambatan batu atau konkrik tapi dizaman orang tua nya dulu menggunakan jambatan kayu. Namun begitu setidak tidak nya zaman kita kecil dulu ada juga jambatan besi, jalan ke Paya Sepayang tu.

Anak kecil saya si-Azmi tu, terus merenget renget hendak mendapatkan juga scooter mini itu. Saya cakap pada nya, “nantilah Abah belikan basikal pakai arang” senang nak pi sembahyang tarawih nanti, selamat bersyahur..

 
 
 
Orkes Gambos Penambang Muar 01 S Radziah -...

This mp3 found @ weblagu.com
Related Posts with Thumbnails
 
Copyright © Permata Wangi