Kambing panjat pokok

Tuesday, September 27, 2011



Sesekali dilihat terasa lucu pulak cara kambing ini mencari makanannya. Tetapi di Morocco pekara ini sudah menjadi kebiasaan dan pihak kerajaan diasana turut mengambil peluan itu untuk mempromosikan suasana pelancungan dinegara nya.

Al Quran besar Indonesia & teks pembuatan nya

Tuesday, August 9, 2011


Salah sebuah Al Quran terbesardi Indonesia turut ditempatkan di Masjid Raya Makassar Indonesia sejak ogos 2009 dan manjadi tarikan kepada para pengunjung di Masjid itu.

Lebih separuh lelaki Eropah ber DNA kan Firaun

Wednesday, August 3, 2011


Bebberapa orang pakar genetik Switzerland berkata yg pihaknya amat yakin lebih separuh daripada lelaki di Eropah punya hubungan genetis dengan Tutankhamun, Raja Mesir kuno.

Hampir dua dekad tersilap kubur

Tuesday, July 19, 2011

gambar hiasan

Dua orang adik beradik ini merasa agak kesal terkilan dengan pihak pengurusan tanah perkuburan Rosehill di Linden, New Jersey.

Posmen berjurus negara kita

Monday, July 11, 2011

… ntahlah, apa punya perangai pun aku tak tahu, kalau beginilah kakitangan awam negara kita ini bermakna sudah cantik dan maju agaknya itulah kata nya. Saksikan:

The Musalman akhbar yg ditulis dengan tangan sejak 84 tahun lalu

Friday, June 10, 2011


Rasa nya agak kreatif jugak, bagi akulah.. pelek nya kerna ketabahan mereka. Kalau geng geng kat luar sana tak begitu kaget sikit habuk pun.. wa respectlah.

Bayi atau anak anak kecil ini boleh di tempah

Tuesday, May 31, 2011


Nikki Hunn seorang pencipta patung patung bayi semakin terkenal di England apabila hasil ciptaan nya hamper hamper menyerupai bayi sebenar.

Design jambatan Selat Melaka - Sumatera

Sunday, May 29, 2011


Jambatan Selat Malaka yg dicadangkan dijangka bakal menghubungkan Pulau Rupat, Riau, dengan Malaka, dimaklumkan ukuran panjang nya lebihkurang 48,69 kilometer.

Rangka Mona Lisa di temui?

Thursday, May 26, 2011


Mona Lisa lukisan Leonardo da Vinci manjadi misteri sehingga ke hari ini. Gambaran itu semakin terungkap apabila sekumpulan arkeoloji mendakwa telah menemui tengkorak ‘Mona Lisa’ setelah menggali satu kuburan lama di Florence Itali.

Mereka mendakwa tengkorak yg dijumpainya diperkuburan St.Ursula itu adalah milik Lisa Gherardini Del Giocondo, yg menjadi gambaran disebalik senyuman Mona Lisa karya da Vinci itu.

Beberapa orang cerdikpandai yakin yg Lisa Gherardini Del Giocondo itu merupakan imajenasi pelukis silam itu untuk melakar ‘Mona Lisa’.

Tengkorak itu dikatakan milik seorang perempuan, dan sekarang kumpulan arkeoloji itu membuat kajian bandingan DNA dengan dua tulang anak nya yg dikuburkan berhampiran kawasan itu.

Jika kajian itu didapati sama dan tengkorak itu adalah milik Mona Lisa, maka pakar forensic akan membuat reconstrucy wajah bagi membezakan atau bandingan dengan paras Mona Lisa ciptaan Leonardo itu.

Seandainya Berjaya bermakna misteri 500 tahun itu akan terjawab.

Mengikut sejarah yg mana Lisa Gherardini telah meninggal dunia pada tahun 1542 dan isteri kepada saudagar Francesco de Giocondo di Itali. Para pengkaji sejarah berkata, ‘Mona Lisa’ ini juga dikenali sebagai La Giocondo dan cukiup terkenal ketika itu. Dia mati ketika berusia 63 tahun iaitu pada 15 julai 1542.

Dia berkahwin dengan Giocondo semasa umur 16 tahun pada 1495 dan pada ahli ahli sejarah dan ilmuwan telah bersepakat menganggap lukisan buatan Leonardo itu menunjukan Mona Lisa sedang hamil. Lukisan itu hanya Berjaya disiapkan pada 1519 setelah di mulakan sekitar 1504.

Silvano Vinceti yg mengetuai kajian itu berkata “sekarang belum boleh lagi mengatakan tulang dan tengkorak itu kepunyaan siapa, tetapi kami yakin yg pertemuan rangka tulang itu antara nya adalah milik Lisa Gherardini.

Penemuan rangka itu bukanlah senang kata Vinceti lagi, kumpulan nya turut menggunakan bantuan radar dan peta peta dan dokumen kuno. Pencarian kami agak sukar kerana rangka itu berada dibawah lantai simen setebal 90 cm. Walapun begitu, ianya cukup bermakna bagi kami.

Leonardo da Vinci berpindah ke Peranchis dan lukisn tertkenal itu telah menjadi milik kerajaan Peranchis. – permatawangi / dailymail

Masjid Kampong Holland akan lenyap 6 bulan lagi

Saturday, May 21, 2011

Masjid Kampong Holland, Lorong Liput

Bangunan nya yg nampak usang di tengah-tengah deretan kafe dan kedai-kedai serba moden serta pembangunan baru di kawasan Holland Village.

Kura kura yang terbesar dan terberat di dunia

Wednesday, May 18, 2011


George Gottbrecth pernah mempunyai hobi mengumpul rim rim tayar kereta. Dia berfikir akan ada satu kegunaan pada satu hari nanti terhadap rim rim yg dikumpul nya itu. Selama 16 tahun beliau mengumpul rim dan pada 1982 timbul satu idea untuk mencipta satu objek yg bakal menarik perhatian.

Lelaki Inggeris kecewa ditinggal isteri orang Malaysia

Saturday, May 14, 2011


Ian Young 32 meratap hiba dengan perbuatan isteri yg meninggalkan dirinya setelah dia berhabisan sebanyak 12,000 pound sterling bagi memenangi hati isterinya itu

Pengantin made in Albanian

Thursday, May 12, 2011

Perempuan Albania

Penduduk di kebanyakan di bandar bandar kecil Serbia sudah mengalami kesusutan perkembangan nya, jumlah angka kelahiran semakin rendah kata ketua bahagian perangkaan penduduk, Dragan Vukmirovic baru baru ini.

Kelab malam berbentuk masjid

Monday, May 9, 2011


Negara Negara barat terus membenci Islam dan kebelakangan ini Perancis mula melarang penggunaan burga, Belanda mula melimitkan daging halal.

Keanihan sekitar kediaman Osama

Thursday, May 5, 2011

para penyokong Osama
Sudah bertahun tahun para jiran dan masyarakat berdekatan dengan kediaman Osama di Abbotabad berhampiran Islamabad itu, merasakan terdapat beberapa kejanggalan.

Masjid dibuat dari lumpur bertahan ratusan tahun

Monday, May 2, 2011

Masjid rosak sebelum 1906

Sebuah masjid yg dibina dengan lumpur masih mampu bertahan beratus ratus tahun lamanya. Nasjid Agung Djenne Mali, Afrika. Tiada tarikh tepat bila masjid ini dibina, ianya dianggarkan telah dibnina dari 1200 – 1300 tahun dahulu.

' William dan Kate Middleton' sudah melansungkan perkahwinan nya sebelum ini

Saturday, April 30, 2011


Satu pasangan pengantin Cina telah melangsungkan perkahwinan nya dengan idea perarakan inspirasi dari perkahwinan diraja British,..

Gambar matahari yang terbaharu dan paling dekat

Monday, April 25, 2011


Setahun yang lalu, Badan Angkasa Lepas Amerika Syarikat NASA, menyarkan tgambar pertama hasil ciptaan sebuah satelit baru yang direka untuk mengkaji matahari.

Pramugari diajarkan Kung fu

Monday, April 18, 2011

Lumpy Tang sedang berlatih bersama duta syarikat penerbangan Rose Chan

Satu lapuran dari South China Morning Post edisi Ahad, 17 April 2011 melapurkan pengurusan penerbangan Hong Kong airlines memberi latihan pertahankan diri Kung Fu kepada semua pramugari nya, berikutan sering menerima gangguan dari penumpang penumpang yg sedang mabuk.

Paku kayu salib Jesus ditemui?

Friday, April 15, 2011

paku yg didakwa dari kayu salib Jesus

Seorang penulis Israel-Kanada percaya bermungkinan telah berhasil menemui dua batang paku besi yang digunakan untuk menyalibkan Jesus Kristus, atau pun ia nya adalah satu barang "peninggalan lama yg hilang".

Cucu baru Osama Laden

Tuesday, April 12, 2011

Omar dan isterinya Zainah

Orang kuat Al Qaida Osama bin Laden dijangka bakal memiliki cucu baru apabila anak nya Omar bin Laden 30 dan isteri Zainah 55 meminta Louise Pollard mengandungkan janin mereka.

Bolasepak Kungfu & klip Video nya

Saturday, April 2, 2011


Kong De Bou seorang ahli perniagaan yang juga peminat tegar bolasepak begitu tertarik untuk menggabungkan permainan sepak bola bersama silat kung fu yang dimiliki masyarakat China...

Anak perempuan pertamanya diberinama "Facebook"

Thursday, March 24, 2011

Facebook
Sehingga protes menurunkan Mubaraq berakhir baru baru ini ditaksir pengguna Facebook sudah mencapai 600 juta orang, dan di Mesir ketika itu diketahui ada seorang bayi yang diberi nama yg menyamai site jejaring popular Facebook...

Yusupova berkahwin di abad 19 dan tertua didunia

Thursday, March 17, 2011


Seorang wanita kelahiran Uzbekistan bernama Tuti Yusupova yg lahir pada 1 Julai 1880 di anggap menjadi manusia tertua masakini yg paling lama di dunia sekarang. Umur nya memasuki 128 tahun dan 6 tahun lebih tua dari orang tua sebelum ini, seorang wanita Perancis Jeanne Calment, yang berumur 122 tahun.

tanda tanda awal tsunami yg tidak disedari

Monday, March 14, 2011



Satu kejadian anih telah berlaku dipantai Acapulco, Mexico beberapa hari sebelum ini...

7 Kali Ditolak Cathay Pacific kerana nama Islam, tipu buat nama Barat terus diterima

Monday, February 28, 2011

Salim Zakhrouf

Salim Zakhrouf seorang muslim melahirkan rasa kekecewaan nya kepada syarikat penerbangan Cathay Pacific kerana menolak untuk ditemuduga pekerjaan di syarikat itu disebabkan beliau beragama Islam.

Akrobatik China buat persembahan di London

Tuesday, February 22, 2011


Salisbury International Arts Festival bakal mengundang sebuah badan acrobat dari China untuk membuat persembahan dan acara kemuncak itu bakal mewarnai tapak warisan latar belakang China London.

Lada paling pedas didunia ditanam di Grantham

Saturday, February 19, 2011


Lada yg paling pedas didunia berukuran 1’17 skala Scoville (ukuran haba pedas) telah ditanam oleh Nick Woods 39 dalam sebuah case penanaman juga dipasarkan di pasar Grantham di Lincolnshire, England...

Rahsia resepi Coca Cola

Friday, February 18, 2011


Adeh..laman ini thisamericanlife.org, menyiarkan rahsia resepi membuat minuman paling terkenal di dunia, Coca-Cola...

Rahsia batu Malin Kundang terbongkar?

Monday, February 14, 2011


Para pengkaji di Univeriti Oxford baru-baru ini telah merungkai misteri Malin Kundang yg dikatakan menjadi batu setelah menderhaka pada orang tua nya. Batu itu yg terdapat di tanah Minang,...

gadis ini bermanja dengan harimau

Friday, February 11, 2011


Remaja asal Florida, Amerika Serikat, Felicia Frisco punya teman tidur spesial namanya: Will. Tapi Will yang ini bukan manusia, dia seorang harimau Bengal berusia 6 bulan. "Setiap hari bulu-bulu Will memenuhi ranjangku, sering kali masuk ke hidungku," kata Felicia.

Malaysia kehilangan kondom berteknoloji tinggi

Thursday, February 10, 2011


Polisi Malaysia tengah menyelidiki raibnya lebih dari 700.000 kondom ultra-tipis yang dikapalkan dari negara itu menuju Jepang, kata kepolisian Malaysia, Selasa.

Saksikanlah kelincahan Mozilla Firefox & tempat tinggal nya

Thursday, February 3, 2011


Kronotsky National Biosphere Reserve adalah satu penempatan haiwan haiwan yg dilindungi UNESCO yg bertempat di Rusia dan sudah wujud sejak 1882 dulu...

Pohon Delima Juga Berada diSyurga

Friday, January 28, 2011


Pokok delima dan buah nya sudah dimanafaatkan sejak ribuan tahun dahulu. Ia dikatakan sudah ditemui pada zaman pertengahan 5000 tahun dahulu dan banyak ditanam di Yerikho dan Nimrud berhampiran dengan Palestin

Sekolah Antarabangsa bakal dibuat dari Kapal Pengankut Kapalterbang

Sunday, January 23, 2011

HMS Invincible

Baru baru ini Seorang ahli perniagaan Hong Kong telah membuat satu tawaran tender sebanyak 7.7 juta dolar Amerika untuk membeli kapal induk tentera laut England, HMS Invincible.

Pulau 'The World' Dubai di kuatiri tenggelam

Friday, January 21, 2011


“The World” nama satu projek raksasa merupakan kumpulan 300 buah pulau buatan manusia yg dibina di luar pantai Dubai UAE. Kumpulan 300 buah pulau itu dibentuk menjadi kedudukan Negara Negara di dunia.

Tangisan Rasulullah Telah Menggoncang Arash

Wednesday, January 19, 2011


Dikisahkan, bahawa di waktu Rasulullah s.a.w. sedang asyik bertawaf di Ka’bah, beliau mendengar seseorang lalu di hadapannya bertawaf, sambil berzikir: “Ya Karim! Ya Karim!”...

Jambatan Termewah Bakal di Bina di Dubai

Thursday, January 13, 2011


Dubai juga diantara bandaraya termewah, dan ramai mereka diseluruh dunia sudah termaklum kemajuan yg di capai UAE.

Kalau China berjaya menyiapkan jambatan terpanjang didunia baru baru ini, kita sorot pula sebuah jambatan termewah yg terletak di Dubai, Emeriah Arab Bersatu. Tak heranlah kalau Dubai juga merupakan salah sebuah Bandar termewah tika ini.

Seperti juga dengan rekabentuk bangunan bangunan nya, tak tercapai akan kemenajubkan nya oleh kita di Negara ini.

Jambatan ini sepanjang 670 meter dan dikatakan berkemampuan untuk memberi laluan kereta sebanyak 4,000 buah untuk 1 jam. Kos pembinaan nya mencecah 817 juta dollar.

Kita saksikan beberapa foto jambatan tersebut:


Pengemis ini cukup hit's di internet

Friday, January 7, 2011


Kesah hidup seorang pengemis ini cukup menarik dan beliau di ‘kategorikan’ penampilan nya seumpama seorang pragawan.

Mengambil gambar pembunuh sebelum dibunuh

Wednesday, January 5, 2011


Secara spontan beberapa saat sebelum Reynaldo Dagsa terbunuh kerana di tembak oleh pembunuh nya, beliau telah ‘mengambil’ gambar si-pembunuh tersebut. Penduduk asal yg menetap di Caloocan City, Filipina itu memotret pembunuhnya, beberapa saat sebelum peluru pistol menamatkan riwayat hidupnya.

 
 
 
Orkes Gambos Penambang Muar 01 S Radziah -...

This mp3 found @ weblagu.com
Related Posts with Thumbnails
 
Copyright © Permata Wangi