Pohon Delima Juga Berada diSyurga

Friday, January 28, 2011


Pokok delima dan buah nya sudah dimanafaatkan sejak ribuan tahun dahulu. Ia dikatakan sudah ditemui pada zaman pertengahan 5000 tahun dahulu dan banyak ditanam di Yerikho dan Nimrud berhampiran dengan Palestin

Buah ini juga dikenali dengan nama latin nya Punica granatum, yg bermaksud ‘buah epal banyak biji’ serta digunakan juga sebagai bahan makanan yg banyak khasiat perubatan. Delima ini juga disebut buah pomegranate,Rumman,rumien dan berasal dari Iran, Himalaya serta tersibar ke medittranean termasuk Algeria, Azerbaijan, Turki. Sejak dahulu kala buah ini dimakan untuk ramuan mencegah kanser. Dalam penilaian perubatan moden juga ia didapati sebagai anti oksidan, pencegah sakit jantung dan kolestrol.

Begitu juga dalam perubatan tradisi India, delima disebut sebagai zat yang berkesan untukm menyejukan pada sumsum, darah dan saraf.

Di abad ke 2 seorang pakar perubatan Yunani, Soranus berkata dalam sejarah kuno yg biji delima ini penyihat kontrasepsi oral (morning sickness ) bagi ibu ibu yg hamil dan supositoria vagina, dan beberapa ilmuan lain termasuk Hippocrates, Dioscorides, dan Ibnu Sina telah menjelaskan penggunaan biji delima untuk mencegah konsepsi.

Dalam al Quran surah Al Rahman ayat 68, buah delima (rumman) disebut sebanyak 3 kali sebagai tumbuhan lain selain kurma yang terdapat tumbuh di surga.

Disebelah area pantai Timur Malaysia (jarang bermain di pantai barat he..he..) memang agak jarang terdapat mereka yg menanam pohon delima ini, walau pun ada. Begitu juga yg buah nya jarang terdapat dijual jual dipasaraya dan sebagainya. Apa apa pun saya sendiri mula menaruh minat pada nya, allright jumpa lagi.

1 comments:

armouris said...

lagi info tentang delima di SIHAT SELALU - Delima Cerahkan Kulit

Post a Comment

 
 
 
Orkes Gambos Penambang Muar 01 S Radziah -...

This mp3 found @ weblagu.com
Related Posts with Thumbnails
 
Copyright © Permata Wangi