Anak perempuan pertamanya diberinama "Facebook"

Thursday, March 24, 2011

Facebook
Sehingga protes menurunkan Mubaraq berakhir baru baru ini ditaksir pengguna Facebook sudah mencapai 600 juta orang, dan di Mesir ketika itu diketahui ada seorang bayi yang diberi nama yg menyamai site jejaring popular Facebook...

Jamal Ibrahim, 20 tahun, memberi nama anak perempuan nya yang baru saja lahir itu dengan nama "Facebook" gara-gara tunjuk persaan besar besaran di Mesir baru lalu yg mana laman Facebook memainkan peranan besarnya untuk menjatuhkan rejim Al Mubaraq.

"Kami meraasa gembira dengan kumpulan 25 Januari lalu," kata Ibrahim seperti dalam lapuran berita akhbar tempatan, Al Ahram. Maklumlah, rasa protes yang melibatkan jutaan orang di Negeri Piramida itu berjaya menumbangkan Presiden dictator Husni Mubarak, yang telah bertakhta lebih 30 tahun. Boleh juga dikatakan yg kebangkitan itu bermula dari laman Facebook.

Pengguna Facebook di Mesir lebihkurang 5,5 juta. Jumlah ini melebihi pengguna di negara Arab lainnya. Lebih dua bulan tunjuk perasaan, dan lebih 14 ribu laman publik di jejaring Facebook. Rupa-rupanya peristiwa Revolusi Facebook ini membekas di hati Jamal, yang kemudian menamai anak pertamanya itu dengan "Facebook".

0 comments:

Post a Comment

 
 
 
Orkes Gambos Penambang Muar 01 S Radziah -...

This mp3 found @ weblagu.com
Related Posts with Thumbnails
 
Copyright © Permata Wangi