Gambar matahari yang terbaharu dan paling dekat

Monday, April 25, 2011


Setahun yang lalu, Badan Angkasa Lepas Amerika Syarikat NASA, menyarkan tgambar pertama hasil ciptaan sebuah satelit baru yang direka untuk mengkaji matahari.

Satelit Solar Dynamics Observatory (SDO) mulai menghasilkan rangkaian gambar yang belum pernah dlihat sebelum ini, termasuk satu gambar close-up dari permukaan matahari dan gambar yg beresolusi tinggi dari lidah api matahari.

Satelit SDO dilancarkan pada 11 Februari lalu dengan tujuan memberikan maklumat mengenai pergerakan matahari dan dijangka kemungkinan nya pergerakan matahari yg tidak normal suatu saat nanti.

"gambar pertama ini menunjukkan matahari yang belum pernah saya lihat sejak lebih 40 tahun membuat pengkajian orbit matahari ini," kata pengarah Heliophysics Division NASA, Richard Fisher, sebagaimana dalam lapuran laman harian Herald Sun.

"SDO akan mengubah pemahaman kita mengenai matahari dan proses matahari yang banyak mempengaruhi kehidupan kita dan masyarakat. Misi ini akan memberi kesan besar bagi ilmu pengetahuan kita, seolah olah satu penglihatan dari teleskop Hubble dalam astrofisik modern," tambah Fisher.

SDO mengelilingi Bumi sekali setiap 24 jam, mengirimkan data secara terus-menerus pada para ahli pengkaji Matahari. Di jangkakan SDO akan mengirimkan gambar dengan resolusi 10 kali ganda lebih baik dari kamera tercanggih yg lain. - permatawangi/vivanew

0 comments:

Post a Comment

 
 
 
Orkes Gambos Penambang Muar 01 S Radziah -...

This mp3 found @ weblagu.com
Related Posts with Thumbnails
 
Copyright © Permata Wangi