Bayi atau anak anak kecil ini boleh di tempah

Tuesday, May 31, 2011


Nikki Hunn seorang pencipta patung patung bayi semakin terkenal di England apabila hasil ciptaan nya hamper hamper menyerupai bayi sebenar.

Design jambatan Selat Melaka - Sumatera

Sunday, May 29, 2011


Jambatan Selat Malaka yg dicadangkan dijangka bakal menghubungkan Pulau Rupat, Riau, dengan Malaka, dimaklumkan ukuran panjang nya lebihkurang 48,69 kilometer.

Rangka Mona Lisa di temui?

Thursday, May 26, 2011


Mona Lisa lukisan Leonardo da Vinci manjadi misteri sehingga ke hari ini. Gambaran itu semakin terungkap apabila sekumpulan arkeoloji mendakwa telah menemui tengkorak ‘Mona Lisa’ setelah menggali satu kuburan lama di Florence Itali.

Mereka mendakwa tengkorak yg dijumpainya diperkuburan St.Ursula itu adalah milik Lisa Gherardini Del Giocondo, yg menjadi gambaran disebalik senyuman Mona Lisa karya da Vinci itu.

Beberapa orang cerdikpandai yakin yg Lisa Gherardini Del Giocondo itu merupakan imajenasi pelukis silam itu untuk melakar ‘Mona Lisa’.

Tengkorak itu dikatakan milik seorang perempuan, dan sekarang kumpulan arkeoloji itu membuat kajian bandingan DNA dengan dua tulang anak nya yg dikuburkan berhampiran kawasan itu.

Jika kajian itu didapati sama dan tengkorak itu adalah milik Mona Lisa, maka pakar forensic akan membuat reconstrucy wajah bagi membezakan atau bandingan dengan paras Mona Lisa ciptaan Leonardo itu.

Seandainya Berjaya bermakna misteri 500 tahun itu akan terjawab.

Mengikut sejarah yg mana Lisa Gherardini telah meninggal dunia pada tahun 1542 dan isteri kepada saudagar Francesco de Giocondo di Itali. Para pengkaji sejarah berkata, ‘Mona Lisa’ ini juga dikenali sebagai La Giocondo dan cukiup terkenal ketika itu. Dia mati ketika berusia 63 tahun iaitu pada 15 julai 1542.

Dia berkahwin dengan Giocondo semasa umur 16 tahun pada 1495 dan pada ahli ahli sejarah dan ilmuwan telah bersepakat menganggap lukisan buatan Leonardo itu menunjukan Mona Lisa sedang hamil. Lukisan itu hanya Berjaya disiapkan pada 1519 setelah di mulakan sekitar 1504.

Silvano Vinceti yg mengetuai kajian itu berkata “sekarang belum boleh lagi mengatakan tulang dan tengkorak itu kepunyaan siapa, tetapi kami yakin yg pertemuan rangka tulang itu antara nya adalah milik Lisa Gherardini.

Penemuan rangka itu bukanlah senang kata Vinceti lagi, kumpulan nya turut menggunakan bantuan radar dan peta peta dan dokumen kuno. Pencarian kami agak sukar kerana rangka itu berada dibawah lantai simen setebal 90 cm. Walapun begitu, ianya cukup bermakna bagi kami.

Leonardo da Vinci berpindah ke Peranchis dan lukisn tertkenal itu telah menjadi milik kerajaan Peranchis. – permatawangi / dailymail

Masjid Kampong Holland akan lenyap 6 bulan lagi

Saturday, May 21, 2011

Masjid Kampong Holland, Lorong Liput

Bangunan nya yg nampak usang di tengah-tengah deretan kafe dan kedai-kedai serba moden serta pembangunan baru di kawasan Holland Village.

Kura kura yang terbesar dan terberat di dunia

Wednesday, May 18, 2011


George Gottbrecth pernah mempunyai hobi mengumpul rim rim tayar kereta. Dia berfikir akan ada satu kegunaan pada satu hari nanti terhadap rim rim yg dikumpul nya itu. Selama 16 tahun beliau mengumpul rim dan pada 1982 timbul satu idea untuk mencipta satu objek yg bakal menarik perhatian.

Lelaki Inggeris kecewa ditinggal isteri orang Malaysia

Saturday, May 14, 2011


Ian Young 32 meratap hiba dengan perbuatan isteri yg meninggalkan dirinya setelah dia berhabisan sebanyak 12,000 pound sterling bagi memenangi hati isterinya itu

Pengantin made in Albanian

Thursday, May 12, 2011

Perempuan Albania

Penduduk di kebanyakan di bandar bandar kecil Serbia sudah mengalami kesusutan perkembangan nya, jumlah angka kelahiran semakin rendah kata ketua bahagian perangkaan penduduk, Dragan Vukmirovic baru baru ini.

Kelab malam berbentuk masjid

Monday, May 9, 2011


Negara Negara barat terus membenci Islam dan kebelakangan ini Perancis mula melarang penggunaan burga, Belanda mula melimitkan daging halal.

Keanihan sekitar kediaman Osama

Thursday, May 5, 2011

para penyokong Osama
Sudah bertahun tahun para jiran dan masyarakat berdekatan dengan kediaman Osama di Abbotabad berhampiran Islamabad itu, merasakan terdapat beberapa kejanggalan.

Masjid dibuat dari lumpur bertahan ratusan tahun

Monday, May 2, 2011

Masjid rosak sebelum 1906

Sebuah masjid yg dibina dengan lumpur masih mampu bertahan beratus ratus tahun lamanya. Nasjid Agung Djenne Mali, Afrika. Tiada tarikh tepat bila masjid ini dibina, ianya dianggarkan telah dibnina dari 1200 – 1300 tahun dahulu.

 
 
 
Orkes Gambos Penambang Muar 01 S Radziah -...

This mp3 found @ weblagu.com
Related Posts with Thumbnails
 
Copyright © Permata Wangi