Sejarah seluar Jeans mula dicipta

Tuesday, October 9, 2012

Levi Strauss

 

Sejarah tercipta nya seluar jeans biru atau Blue Jeans ialah pada 20 mei 1873 di San Francisco.

 

Sebelum era Blue Jeans bermula masyarakat ketika itu rata rata nye menggunakan seluar Denim yg telah digunakan bertahun tahun sebelum itu dimana ianya polpular sekitar tahun 1600 ‘an

 

Bermula nya seluar jeans dicipta berasaskan seluar denim yg diubahsuaikan poket nya menjadi lebih kukuh dan letakan rivet logam dan ianya dikekalkan sehinggalah hari ini. Seluar jean pertama dipanggil “pakaian pinggang” dan digunakan untuk pergi bekerja. Pada tahun 1960 barulah dipanggil seluar “jeans biru” apabila “baby-boom generation” memberikan istilah itu.

 

Seorang lelaki dari Jerman bernama Levi Strauss datang ke San Francisco pada tahun 1853, ketika itu beliau berusia 24 tahun dan beliau tiba dipantai barat New York untuk memulkan perniagaan barangan kering. Beliau menjadi ahli perniagaan yg berjaya serta mashor dalam masa 20 tahun sudah dikenali ramai.

 

Salah seorang dari pelanggan beliau yg ramai itu, terdapat seorang tukang jahit bernama Yakub Davis. Asalnya dari Latvia, dan tinggal di Reno, Nevada, dan beliau sering membeli bolt kain dari pasar borong Levi Strauss & Co.

 

Ada beberapa orang pelanggan Yakub yg sebagai tukang jahit itu memebri komen yg poket2 seluar jahitannya tidak tahan lama.Yakub memikirkan cara untuk mengukuhkan poket seluar lelaki2 itu, dan satu hari mendapat idea untuk meletakkan rivet logam di sudut-sudut poket dan pada pangkal pinggang seluar diletak dgn butang berkonsepkan ‘rivet’.

 

Oleh kerana Yakub bimbang idea mengukuhkan poket ciptaan nya ditiru, beliau perlu untuk mendaftarkan tetapi duit nya tidak cukup kerana memerlukan sebanyak $68 untuk difailkan, lalu beliau teringatkan levi strauss. Beliau menuliskan surat pada Levi Strauss meminta menjadi rakan kongsi.

 

Pada 1872, Jacob menulis surat kepada Levi untuk mencadangkan bahawa kedua-dua mereka memegang design seluar itu bersama-sama. Lewi, melihat potensi untuk produk baru ini agak baik dan bersetuju. Pada 20 mei 1873, kedua-dua nya menerima paten No.139, 121 dari US Patent dan Trademark Office. Hari itu dianggap sebagai rasmi "hari jadi" seluar jeans biru. Mereka berkongsi dan membuka kilang Levi Strauss & Co diSan Francisco sebanyak dua kilang. Hingga sekarang seluar jeans ‘Levi Strauss’ masih berada dipasaran. Dalam masa yang singkat, sebahgian besar para lelaki yang bekerja telah membeli seluar mereka baru yang inovatif dan berkata mengenai ketahanan poket yang tiada tandingan.

 

Holding paten pada proses selama hampir dua puluh tahun, Levi Strauss & Co adalah syarikat yg dibenarkan untuk membuat pakaian riveted sehingga paten itu tersenarai ke dalam domain awam .. Sekitar tahun 1890, seluar ini telah diberikan model nombor 501, yang mana sehingga hari ini model itu masih ada dipasaran dunia. Apabila paten 501 itu popular, berpuluh-puluh syarikat pengeluar pakaian mula meniru pakaian asal riveted yg dibuat oleh Levi Strauss & Co.

 

Pada tahun 1980 datang kontroversi dari syarikat berpengaruh Calvin Klein mengiklan seluar jeans ciptaan nya di seluruh dunia. Tetapi pengaruh kekuatan seluar ciptaan Jacob Davis dan Levi Strauss tidak goyah. Jacob Davis dan Levi Strauss dua pendatang Ini berwawasan, bermula dari denim, benang dan logam diserapkan dalam produk pakaian nya dan dgn cepat menjadi yang paling popular di dunia sehinggalah sekarang, seluar jeans biru.

 

Yakub dilahirkan pada 1834 di Riga Latvia dan mati pada 1908 di San Francisco, California. Manakala Levi Strauss lahir pada 26 Februari, 1829 di Buttenheim, Jerman Dan meninggal dunia pada 27 September 1902 di San Francisco, California. September - najaf/ideafinder.

0 comments:

Post a Comment

 
 
 
Orkes Gambos Penambang Muar 01 S Radziah -...

This mp3 found @ weblagu.com
Related Posts with Thumbnails
 
Copyright © Permata Wangi